25 г або 5 ч. л. без гірки – саме така добова норма цукру для дітей за рекомендацією Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Цукор – джерело енергії, але його надмірне споживання порушує енергетичний баланс і призводить до проблем зі здоров’ям уже в дитячому віці: ожиріння, серцево-судинних хвороб, цукрового діабету, карієсу.

ВООЗ рекомендує обмежити споживання цукру впродовж усього життя, а дітям до 2 років взагалі не рекомендовано вживати додані цукри.

Як зменшити кількість цукру у раціоні?

  • Привчайте дітей пити воду, а не солодкі напої. До питної води можна додавати лимон, ягоди чи листя м’яти. Компоти й узвари чудово смакують без цукру.
  • Готуючи вдома, кладіть у страви менше цукру, ніж пропонується в рецепті, чи замініть цукор на фрукти, наприклад, банани чи фініки.
  • Замість морозива спробуйте заморозити домашній йогурт без цукру або вершки, перебиті в блендері з бананом чи іншими фруктами та ягодами.
  • Обмежте споживання цукерок, шоколаду, тістечок. Замініть їх на фрукти.
    Мед та сухофрукти бажано обмежити до 2 порцій на день (одна порція становить 15 г). Натуральні фруктові соки краще розводити водою, а кількість порцій не повинна перевищувати 2-3 на тиждень.
  • Перевіряйте етикетки на продуктах – цукор додають не лише в солодощі, але й у соуси, напівфабрикати тощо. Вибирайте продукти з меншим вмістом цукру.