Про невидимого ворога нашого серця сьогодні нам розповість лікар загальної практики – сімейний лікар амбулаторії №5 Іващенко Оксана Петрівна.
Гіпертонія або її інша назва артеріальна гіпертензія – це захворювання серцево-судинної системи, що проявляється систематичним підвищенням артеріального тиску.
Чим вищий показник кров’яного тиску, тим складніше працювати серцю. А якщо хворий не перебуває під ретельним медичним наглядом, гіпертонія може викликати інфаркт, інсульт, гіпертрофію серця і зрештою призвести до серцевої недостатності.
Артеріальну гіпертензію можуть спричинити такі фактори, як стать, вік, генетична схильність. Та все ж значна частка залежить від способу життя.
Ризик появи гіпертонії зростає через:
- куріння і вживання алкоголю;
- нездорове харчування – зокрема, надмірне споживання солі;
- низьку фізичну активність та ожиріння;
- стрес.
Симптоми гіпертонії:
- підвищений тиск (від 140/90);
- головний біль (найчастіше – в потиличній чи тім’яній частині);
- періодичний шум у вухах, потемніння в очах та запаморочення;
- біль у ділянці серця;
- прискорене серцебиття (понад 90 разів на хвилину) у спокійному стані;
- відчуття задухи.
Найчастіше початок артеріальної гіпертензії залишається непоміченим. Ба більше – до 40 % хворих на гіпертонію не підозрюють у себе недугу, бо це захворювання може мати безсимптомний перебіг.
Якщо ви помічаєте у себе один або кілька симптомів – обов’язково зверніться до лікаря, аби уникнути незворотних наслідків. І не забувайте регулярно міряти тиск!
Разом з медикаментозною терапією, яку визначає лише лікар, слід застосовувати корекцію способу життя. І невід’ємною її складовою є здорове харчування. А саме – включення до харчового раціону певних продуктів або ж навпаки – обмеження чи повне виключення деяких, що допоможе покращити показники артеріального тиску та здоров’я людини взагалі.
Продукти, що найкращим чином впливають на стан серцево-судинної системи:
- овочі, фрукти та ягоди в достатній кількості;
- цільнозернові продукти – гречана каша, нешліфований рис, макарони з твердих сортів пшениці, хліб тощо;
- морська риба, як джерело омега-3 жирних кислот;
- горіхи та насіння;
- бобові, нежирне м’ясо .
При цьому в щоденному раціоні необхідно знизити споживання солі до 5 г на добу (це приблизно 1 чайна ложка). Виключити підсолоджені цукром напої та алкоголь, кондитерські вироби, напівфабрикати, трансжири тощо.
Існують спеціальні дієти, які сприяють контролю артеріального тиску.
Пам’ятайте, що всю необхідну інформацію стосовно лікування та профілактики артеріальної гіпертензії і здорового харчування зокрема, зможе надати сімейний лікар!
Стань на варті свого серця – запобігай розвитку гіпертонії Дбайте про себе і будьте здорові!